In prezent dieta Kollath este cunoscuta sub denumirea de alimentatie integrala. Profesorul Werner Kollath a activat in calitate de cercetator in domeniul alimentatiei si vitaminelor. Rezultatele cercetatorilor in domeniul alimentatiei au fost aduse la cunostinta in lucrarea sa. Esenta constatarilor sale poate fi formulata in modul urmator: mancam prea fierbinte, prea repede, prea mult, prea unilateral si alimente necorespunzatoare. In cadrul dietei Kollath, rolul principal il joaca alimentele vegetale, insa nici consumul de carne nu este interzis in totalitate. In opinia lui Kollath majoritatea bolilor le cauzam noi insine, ca urmare a obiceiurilor nesanatoase, in principal ale alimentatiei. Am face mai bine sa ne hranim constient, corect, deoarece astfel foarte multe boli pot fi evitate.
Celebra alimentatie de acasa si mult apreciata hrana din restaurante ofera in principal alimente care au fost prelucrate pe cale industriala. Materiile prime sunt supuse tratamentelor termice, conservarii sau altor proceduri industriale. Rolul alimentelor este de a domoli foamea, de a fi preparate rapid, astfel in timpul prepararii nefiind luate in considerare nevoile de baza ale organismului. Consumam foarte multe alimente semipreparate, baza alimentatiei o reprezinta carnea, iar plantele si legumele valoroase joaca numai un rol secundar de garnitura. In opinia lui Kollath accentul trebuie pus pe alimentatia echilibrata. Acest lucru nu inseamna numai faptul ca raportul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor sa fie corespunzator, ci si faptul ca alimentele sa fie proaspete, sa contina multe vitamine si pe cat posibil sa fie in stare proaspata. In opinia lui Kollath alimentatia cu valoare integrala inseamna ca organismul trebuie sa primeasca din alimente tot de ce are nevoie pentru functionare.Cerealele integrale si laptele crud reprezinta baza
Dieta Kollath se bazeaza pe alimentele realizate din seminte de cereale si lapte gras, netratat. Alimentatia cu valoare integrala insa nu se refera numai la aceste alimente: poate fi combinata variat, putand fi diversificata cu numeroase cereale, fructe, legume si salate.
Kollath face diferenta intre alimente si hrana. Notiunea de aliment este folosita in sens general, incadrand hrana vitala, substantele naturale, neschimbate maruntite mecanic (prin tocare sau presare). Hrana este reprezentata de substantele tratate termic, conservate, maruntite sau preparate prin alta metoda industriala. Iata cum face el aceasta diferenta:
Alimente
Substante naturale: nuci, alune, migdale, cereale, fructe si legume crude, oua, lapte, apa de izvor.
Substante prelucrate pe cale mecanica: uleiuri, gris, faina, salate, suc de fructe, produse lactate, apa potabila.
Substante fermentate: drojdie, pasat, must, legume fermentate, branzeturi, bere, vin.
Hrana
Substante tratate termic: paine, fainoase, legume fierte, lapte fiert, paste.
Substante conservate: prajituri, dulciuri, gemuri, conserve.
Substante prelucrate: grasimi artificiale, arome, extrase din carne, substante izolate, de exemplu amidon, zahar, proteine din lapte si lactoza.
Micul dejun, pranz si cina in stil Kollath
Micul dejun are un rol important in dieta. Acesta de regula este pasat (gris) sau fulgi de cereale, fructe proaspete sau uscate la care se adauga lapte. Poate fi facut mai gustos daca se adauga suc de lamaie, iaurt, frisca, miere, sirop sau nuci, alune macinate. Micul dejun are mereu la baza pasat proaspat. Dupa acesta putem consuma si o felie de paine cu seminte, o bautura calda, de exemplu ceai de plante sau fructe.
Conform recomandarii lui Kollath cel mai bun pranz este calata de elgume crude la care se consuma cartofi fierti in coaja sau orez. Cea mai sanatoasa bautura este zerul.
Cina pe cat posibil nu se va consuma tarziu. Cel mai important rol si in acest caz il au fructele, nucile, semintele, fructele uscate. Fructele pot fi consumate cu lapte, muesli, paine neagra, branza, cascaval sau legume. Carnea, pestele si ouale se vor consuma in cantitati mici, de 2-3 ori pe saptamana. In fiecare zi trebuie sa se bea 500 ml de lapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu