Tuse uscata, respiratie ingreunata si dureri in piept sunt primele simptome ale unei bronsite acute. Aceasta inseamna ca bronhiile (tuburile de legatura dintre plamani si trahee) sunt inflamate. Cauza poate fi virala sau bacteriana. De obicei, inflamatia trece destul de repede, iar procesul poate fi accelerat cu ajutorul mijloacelor oferite de natura. Chiar daca tusea poate fi neplacuta, ea contribuie la starea noastra de sanatate, caci tusind, ne curatam caile respiratorii. De regula, cauza principala a tusei este o raceala. mai intai ne doare gatul, apoi se instaleaza o tuse uscata. Cu toate acestea, se recomanda si un consult medical. Pana atunci iata cateva remedii naturiste care nu dau gres in aceste afectiuni:
1. Sirop de morcovi
Un remediu traditional adesea verificat impotriva tusei si a afectiunilor bronhiilor este acest sirop gustos.
Ingredinte:
- 1/4 l suc de morcovi
- 3 linguri de miere
- apa calda.
Mod de preparare:
Sucul de morcovi proaspat sau procurat de la un magazin naturist, mierea si apa se pun pe foc si se fierb amestecand continuu. Se iau zilnic 3-4 lingurite de sirop.
2. Elixir de fructe
Radacina de iarba-mare dizolva mucozitatile, calmeaza tusea si spasmele.
Ingrediente:
- 20 g radacina de iarba-mare
- 10 g samanta de nasturel
- 10 g afine uscate
- 10 g macese.
Mod de preparare:
Fructele si samanta de nasturel se fierb 5 minute. se strecoara, se adauga radacina de iarba-mare si se lasa o zi. Se strecoara din nou si se pune intr-o sticla. Timp de 3 saptamani se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi.
3. Ceai de cimbru (potoleste tusea si afectiunile pielii)
Ingrediente:
- 1 lingura de cimbru uscat
- 1 lingurita de miere (dupa gust)
- 1 cana de apa clocotita.
Mod de preparare:
Peste cimbru se toarna apa clocotita si se lasa la infuzat intr-un vas acoperit, timp de 10 minute. Se strecoara si se beau 3 cani pe zi.
Mierea intareste efectul ceaiului si se recomanda in tuse. Cand e folosit pentru piele, pe locurile inflamate se aplica tampoane de vata inmuiate in ceai.
4. Miere cu hrean si ceapa
Atat hreanul cat si ceapa contin substante antibiotice.
Ingrediente:
- 5 lingurite miere
- 5 linguri de apa
- 1 lingura de ceapa
- 1 lingura de hrean proaspat.
Mod de preparare:
Se rade hreanul pe razatoarea mica, se amesteca cu mierea si cu ceapa tocata, apoi se pune apa. Amestecul se lasa sa dea in cateva clocote si se raceste. Se ia cate o lingurita de 5 ori pe zi (nu se recomanda diabeticilor).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu