vineri, 13 septembrie 2013

Eczemele - cum sa invingem si cum sa evitam aceasta afectiune obisnuita a pielii

Exista mai multe tipuri ale acestei afectiuni comune a pielii, cunoscuta si sub numele de dermatita. Toate sunt caracterizate prin mancarimi, roseata si umflaturi ce pot da nastere chiar si unor basici supurante, care uneori se infecteaza si dau pielii un aspect solzos, ca si cum ar fi acoperita cu o crusta. Circa 90% din cazurile de eczeme apar initial in perioada primei copilarii, iar jumatate dintre ele dispar inaintea varstei de 2 ani. Numai un mic numar de cazuri afecteaza si persoanele ajunse la maturitate. Medicii nu pot spune cu certitudine care sunt factorii care declanseaza multe dintre cazuri.
Unul dintre tipuri insa, eczema de contact, poate fi provocat de faptul ca mana vine in contact cu diferite substante chimice, cu detergenti, coloranti, bijuterii care contin nichel, ba chiar si plante de gradina. Diferite cosmetice si chiar deodorante pot la randul lor provoca eczeme pe fata si pe corp. Eczemele de contact dispar daca iritantul este descoperit si evitat. In situatia in care cauza va scapa, medicul poate efectua teste prin care se determina substanta vinovata. Un alt tip de eczema este cea atopica. Aceasta are cea mai mare raspandire la copii si apare adesea in familii cu antecedente de febra a fanului sau astm. Instalarea eczemei atopice cronice poate fi prevenita prin evitarea, in masura posibilului, a factorilor care acutizeaza eczema, de exemplu vremea rece, vantul si stresul emotional. Nu purtati imbracaminte din lana direct pe piele. Dormitorul trebuie sa fie cat mai bine curatat de praf si nu trebuie sa folositi perne sau pilote umplute cu puf.
Eczemele in stadii incipiente pot fi ameliorate cu lotiune pe baza de calamina. Medicii, prescriu de obicei, pentru eczeme in stadii mai avansate agenti de hidratare si steroizi.
Suferinzilor le este greu sa se abtina de la a se scarpina in zonele afectate, insa acest lucru le agraveaza simptomele, provocand infectii si sangerari.
Eu, de exemplu am dermatita la nivelul pielii capului si am descoperit ca atunci cand am mancarimi, si imi vine sa ma scarpin, uleiul de menta este solutia ideala atat pentru stoparea mancarimilor cat si pentru eliminarea cojilor (matreata). Este un remediu naturist si la indemana tuturor (se gaseste in magazinele naturiste la doar 7,5 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu