Durerea de gat poate fi pur si simplu rezultatul unei seri in care ati baut, ati fumat si at vorbit tare. Poate fi, de asemenea, simptomul unor boli comune precum raceala, gripa sau amigdalita. E frig si au revenit in forta racelile, durerile, afectiunile de tot felul. Cea mai neplacuta dintre toate este durerea in gat - va treziti noaptea din somn si va simtiti de parca ati inghitit un manunchi de spini. Durerea in gat se trateaza prin odihna, tablete de supt si bauturi calde. Analgezicele in doza recomandata si gargara cu apa calda sarata, efectuata o data la cateva ore, pot fi si ele utile. Cel mai bine este sa nu va tratati dupa ureche cu antibiotice, fiindca majoritatea durerilor localizate in aceasta zona sunt cauzate de virusi. Iata cateva leacuri naturiste de incercat:
1. Faceti de trei ori pe zi gargara cu ceai de galbenele amestecat cu zeama de la o lamaie, un praf de sare si un varf de cutit de bicarbonat alimentar.2. Seara inainte de culcare dati un cartof prin razatoarea mare, puneti-l intr-o panza si asezati-l in zona gatului pana dimineata.
3. Seara faceti inhalatii in apa fierbinte in care sa picurati ulei de lavanda.
4. Puneti foi de varza cruda direct pe gat, legati-va cu o esarfa si durerea va disparea peste noapte.
5. Sau o alta varianta mai putin de suportat ar fi sa inmuiati o bucata de carpa curata in otet si sa va infasurati gatul cu ea.
6. Saliva este un foarte bun dezinfectant, iar drajeurile sau dropsurile determina producerea hipersalivatiei si ajuta astfel la calmarea durerii si la dezinfectarea locala.
Cand trebuie mers la medic:
- daca durerea in gat persista mai mult de o saptamana
- daca amigdalele sunt inflamate si au pete albe pe ele (ar putea fi vorba de amigdalita - alte simptome sunt febra si sensibilitatea ganglionilor gatului).
Durerea in gat insotita de febra, ganglioni umflati si oboseala pot fi semne ale mononucleozei infectioase (daca aveti asemenea simptome, mergeti la medic).
Durerea in gat necesita administrarea de antibiotic numai daca este acuta, fiindca poate fi provocata de un streptococ si daca nu este vorba doar despre o banala durere in gat trebuie sa mergeti la medic.
Alte cauze ale durerii in gat...
O alta cauza a durerii in gat poate fi spasmofilia sau carenta de calciu. Aceasta determina aparitia unor contractii musculare ale esofagului, ce ingreuneaza trecerea alimentelor si dau compresiuni care dor.
O inflamatie a tiroidei da si ea dureri in aceasta zona (de aceea trebuie sa cunoasteti antecedentele din familie).
Inflamatiile ganglionilor locali care apar intr-o sumedenie de afectiuni, produc durere, tulburari respiratorii si de inghitire.
Laringitele (de origine virala in gripa), esofagitele caustice, aparute dupa inghitirea accidentala a unor substante toxice, sunt cauze ale durerii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu