Dupa cum am promis intr-un articol precedent, astazi voi scrie despre modul corect de pastrare si preparare a sfeclei rosii.
Ce sa cautati?
Sfecla se poate gasi pe tot parcursul anului, dar cea mai buna perioada este vara, sezonul in care se gaseste pe piata si sfecla tanara. Trebuie sa alegeti sfecla cu frunzele atasate (cele cu frunzele taiate nu sunt proaspete). Frunzele trebuie sa fie proaspete, radacina trebuie sa fie ferma, neteda si fara zgarieturi. Alegeti sfecle cu dimensiuni care sa nu depaseasca 7,5 cm diametru. In unele piete sau magazine veti gasi sfecla galben-aurie, roz sau aproape alba. Acesti hibrizi se gatesc si se folosesc in acelasi mod ca si sfecla rosie, dar radacina si frunzele acestor varietati sunt mai slab aromate.
Cum o pastrati si gatiti in mod corect?Pastrarea
Pentru a pastra sfecla, trebuie sa-i indepartati frunzele, pastrand din tije o portiune de 2,5 - 5 cm, si lasati radacina intacta. Se pun radacinile si frunzele in pungi de plastic separate, in sertarul de legume al frigiderului. Frunzele trebuie sa se foloseasca in decurs de cateva zile, dar radacinile se pot mentine chiar si cateva saptamani.
Pregatirea (reteta de baza)
Inainte de a pregati sfecla, trebuie spalata bine sub jet de apa, apoi se sterge cu servetele. Se lasa o portiune de 5 cm din tija atasata de radacina, pentru a preveni decolorarea in timpul gatirii.
Pentru a pastra culoarea si nutrientii, sfecla se va curata doar dupa ce a fost gatita. Coacerea, fierberea sau prepararea la cuptorul cu microunde sunt cele mai bune moduri in care se poate gati sfecla, pastrandu-i culoarea si substantele nutritive. Ca sa coaceti sfecla la cuptor, inveliti-o in folie, apoi asezati-o pe o tava de cuptor si coaceti-o timp de 1 ora si 30 de minute. Se lasa la racit, apoi se curata de coaja. Se poate servi rece sau fierbinte sau se poate pastra la frigider pentru salate.
De obicei sfecla se consuma gatita, fie calda ca garnitura, fie rece in salate. Se poate servi murata sau cruda, rasa. Sfecla este ingredientul cheie al unui preparat din Rusia, borsul taranesc rusesc, un fel de mancare potrivit iernii cand e servit fierbinte. Borsul rusesc se poate manca la fel de bine si vara, cand se serveste rece. La noi, borsul cu cartofi si sfecla rosie este o reteta mai des intalnita.
Idei...
- Sfecla tanara cu diametrul de 2,5 cm este mult mai moale decat cea matura. Coaja este comestibila si nu necesita curatarea. sfecla tanara este cea mai dulce leguma. Frunzele si radacinile se prepara separat, apoi se servesc impreuna. Radacinile se fierb timp de 15 minute, intre timp frunzele se calesc in putin ulei de masline si unt. Se scurg radacinile de apa, se taie in jumatati, se presara cu sare si piper si se servesc calde, pe pat de frunze calite.
- Puteti adauga peste sfecla fierbinte lamaie, unt, sare si piper.
- Sfecla se poate servi fierbinte sau rece cu sos din iaurt si hrean.
- O minunata salata de vara se poate face din sfecla fiarta, racita si taiata felii, la care se adauga rondele de ceapa rosie, cateva felii de portocala si o vinegreta, toate asezate pe un pat de untisor sau salata verde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu