vineri, 11 aprilie 2014

Laptele vegetal - o alegere sanatoasa?

Obtinut din soia, orez, migdale, susan sau hrisca, laptele vegetal este alegerea potrivita in dieta celor care tin post, care au renuntat la alimentele de origine animala, au intoleranta la lactoza sau vor sa duca o viata mai sanatoasa. Fara grasimi rele, laptele vegetal este o alegere sanatoasa, inlocuindu-l cu succes pe cel animal. Daca laptele de vaca integral duce la cresterea colesterolului, cel vegetal elimina acest pericol, ba chiar ajuta la reducerea lui. Iata ce trebuie sa stiti despre cateva tipuri de lapte vegetal:
1. Laptele de soia este nutritiv, are putine calorii si ofera o doza mare de acizi grasi esentiali, proteine, fibre, vitamine si minerale care sustin functiile de baza ale organismului si stimuleaza metabolismul. De asemenea, contine o cantitate importanta de antioxidanti care ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejandu-ne de boli. Consumul regulat de lapte de soia reduce nivelul de trigliceride si colesterol, fapt ce contribuie la diminuarea riscului de accident vascular cerebral si atac de cord. Laptele de soia previne sindromul postmenopauza prin fitoestrogenii pe care-i contine si scade riscul cancerului de prostata. 
Dar cu toate acestea are si un neajuns: estrogenul din soia inhiba productia de testosteron, scazand numarul de spermatozoizi.
2. Laptele de migdale are putine calorii (40 kcal/ceasca fata de 90 kcal in cazul laptelui de vaca) si o cantitate redusa de carbohidrati, ce favorizeaza pierderea rapida in greutate. Este sarac in proteine, dar e bogat in calciu, fiind ideal pentru copii si femei, precum si in grasimi bune ce reduc nivelul colesterolului. Este o buna sursa de fibre, proteine, vitamine si minerale (magneziu si seleniu). Nu contine lactoza, insa are un potential alergen ridicat, nefiind recomandat celor cu alergii la nuci, alune sau migdale. Din pricina aportului mare de grasimi omega 6 (cu efect inflamator), este de preferat sa se consume doar ocazional.
3. Laptele de orez este bogat in carbohidrati care se asimileaza usor, ceea ce stimuleaza pofta de mancare si acumularea de kilograme. Contine multe vitamine B si magneziu, care ajuta la controlul tensiunii arteriale, precum si fier. Nu are prea multe grasimi, vitamine sau minerale, dar este laptele vegetal cu cel mai redus efect alergen. Este indicat persoanelor care au restrictie la consumul de grasimi, dar nu este bun pentru cei care vor sa slabeasca sau pentru diabetici, laptele de soia, migdale sau chiar cel de vaca fiind o alegere mult mai buna.
4. Laptele de ovaz are un gust dulceag, este sarac in grasimi si actioneaza ca un tonic pentru sistemul nervos. Are 10 minerale si 15 vitamine, o cana continand 30% din doza zilnica de calciu si 10% din cantitatea recomandata de vitamina A (de doua ori mai mult decat in laptele de vaca). Este indicat celor care sufera de anemie pentru ca are un continut important de fier si celor care vor sa slabeasca ori sa reduca nivelul colesterolului. O cana contine 2,5 g de grasimi bune nesaturate.
5. Laptele de cocos are un gust bun, stimuleaza metabolismul, grabind scaderea in greutate, iar continutul bogat in minerale si vitamine intareste imunitatea. Contine multe grasimi vegetale saturate, care nu influenteaza atat de mult nivelul colesterolului precum cele animale, ba chiar contribuie la scaderea lui, insa acestea maresc numarul caloriilor, o ceasca avand in jur de 500 kcal. De aceea este recomandat in cantitati mici si in locul altor surse de grasime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu