Pe primul loc este alimentatia sanatoasa, bogata in legume si fructe proaspete, de preferat cele de sezon, provenite de la surse sigure. Incercati sa dati copilului 5 portii de fructe si legume zilnic (o portie insemnand 2 linguri pentru copii peste 1 an, o cana si un sfert pentru prescolari).
Ceaiurile calde impotriva racelii si gripei nu trebuie sa lipseasca, deoarece mentin organismul la temperaturi optime, avand efecte febrifuge, sudorifice, antiinflamatorii, calmante si antibacteriene. Puteti face infuzii din soc, tei, musetel, macese, catina, mure, afine, busuioc, zmeura si echinaceea, indulcite cu putina miere (daca copilul are peste 1 an) si puteti adauga suc de lamaie proaspat stors si putina pudra de scortisoara.
Mierea de albine naturala, locala, este un adjuvant natural important in intarirea imunitatii, avand proprietati antimicrobiene si antibacteriene putenice, de facilitare a digestiei si imbunatatire a activitatii inimii. Combinata cu scortisoara/ghimbir, mierea de albine isi intensifica proprietatile antigripale, antibacteriene. In cazul celor mici, administrati 1 picatura de tinctura pentru fiecare kilogram de greutate corporala, zilnic, cu o lingurita de miere de albine, urmata de consumul unui ceai cald.
Asigurati programul corect de somn al copilului. Privarea de somn creste sensibilitatea la imbolnaviri prin reducerea numarului de globule albe, armele sistemului imunitar. Un bebelus are nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, un copil peste 1 an are nevoie de 12-13 ore, un prescolar de aproximativ 10 ore.
Exercitiul fizic creste numarul de globule albe. Pentru a obisnui copiii cu exercitiul fizic, fiti un bun model. Faceti sport impreuna cu ei, printre activitatile familiale placute fiind mersul cu bicicleta, drumetiile, patinajul, baschetul si tenisul.
Renuntati la fumat sau evitati fumatul in casa si in preajma copiilor. Copiii sunt mai expusi decat adultii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece respira mult mai rapid, iar sistemul lor de dezintoxicare nu este la fel de bine dezvoltat. Fumatul pasiv creste riscul de bronsite, infectii ale urechii, astm. De asemenea, poate afecta inteligenta si dezvoltarea creierului.
Atentie la medicamente
Nu presati medicul pediatru sa prescrie antibiotice de fiecare data cand copilul este racit sau are o gripa. Antibioticele trateaza numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copiilor sunt cauzate de virusi. Ca un rezultat al administrarii exagerate de antibiotice, apar variante de bacterii rezistente la acestea, astfel ca o infectie a urechii, de exemplu, este mult mai dificil de vindecat daca a fost provocata de o bacterie care nu raspunde la tratamentul standard.
Creati deprinderi corecte de igiena
Acordati o atentie sporita igienei inainte si dupa fiecare masa, dupa ce s-a jucat afara sau cu animale, dupa ce si-a suflat nasul, dupa folosirea toaletei, dupa sosirea acasa de la cresa sau gradinita. Pentru a obisnui copilul cu spalatul mainilor, lasati-l sa-si aleaga propriile prosoape viu colorate, sapunuri in forme, culori si arome amuzante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu