marți, 4 noiembrie 2014

De ce vi se zbate ochiul - lucruri nebanuite

Superstitie sau certitudine medicala, este clar ca acest simptom poate ascunde lucruri nebanuite. In popor se spune ca nu-i bine daca ti se zbate ochiul si fiecare episod de neliniste a pleoapei este insotit automat de un set complet de cruci marunte, care sa alunge raul.
Insa denumirea medicala a acestei manifestari este de belfarospasm. Miscarea este involuntara si apare de mai multe ori de-a lungul zilei, fie pentru o perioada mai lunga, fie sporadic. Nu doare insa este destul de agasanta, desi de cele mai multe ori, spasmul este perceptibil doar de catre persoana in cauza. In anumite situatii el poate fi atat de puternic incat ochiul se inchide de-a binelea. In cele mai usoare si inofensive forme ale sale, spasmul pleoapei oculare trece de la sine.
Iata care sunt cauzele:
Oboseala cronica - lipsa de somn poate duce la aparitia acestui simptom. Insa 7-8 ore de odihna pe noapte vor duce la disparitia lui.
Stres - fiecare persoana reactioneaza diferit la situatiile dificile si presante. Acest simptom poate aparea mai ales in cazul celor care desfasoara o activitate intensa si epuizanta, ce solicita foarte mult vederea. In plus, folosirea excesiva a computerului sau tabletelor, cititul la lumina slaba pot fi alte cauze.
Probleme de vedere si purtatul unei perechi de ochelari cu lentile inadecvate.
Deficiente vitaminoase - vitamina D este indispensabila absorbtiei de calciu in organsim. In lipsa acesteia, calciul se excreta foarte repede, fapt ce duce in timp la aparitia spasmelor musculare. Vitamina B12 este, la randul ei, in stransa legatura cu aparitia miscarilor involuntare si a spasmelor musculare.
Afectiuni ale sistemului nervos - destul de rar, tremurul pleoapelor poate fi unul dintre simptomele unor boli neurologice serioase, de tipul sclerozei multiple, al sindromului Tourette, al distoniei cervicale sau al Parkinsonului. Totusi, in astfel de cazuri, el este insotit si de alte simptome care fac diagnosticarea mai usoara.
O alta cauza este consumul excesiv de cafea si alcool.
Mergeti la medic daca:
- spasmele nu dispar de la sine in decursul catorva saptamani
- simptomele nu se atenueaza chiar si dupa ce ati inceput sa luati suplimente de vitamina D si B12
- apar spasme si in alte zone ale fetei
- pleoapa este rosie si inflamata
- ochiul se inchide complet la fiecare spasm si e greu sa-l redeschideti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu