Ciupercile Champignon sunt foarte apreciate pentru gustul lor placut si pentru culoarea lor alba. Intrebuintarea lor culinara dateaza de la inceputul secolului al XX-lea.
Ciupercile Champignon contin 2,1% proteine aproape complete, aproximativ la fel ca si cartofii, dar cu o treime mai putine calorii (25 kcal/100g) decat acestia. Ele sunt bogate in vitaminele B1, B2, niacina, folati, precum si in minerale (potasiu, fosfor, fier) si microelemente. Pe de alta parte, sunt sarace in vitamina C si calciu, si nu contin practic deloc provitamina A sau E. Se digera incet, iar uneori cu dificultate din cauza chitinei pe care o contin si a naturii proteinelor lor, care sunt bogate in acizi nucleici. Insa, nu sunt recomandate in caz de guta.
Ciupercile Champignon sunt deosebit de benefice in regimul alimentar datorita actiunii lor antidiabetice. Continutul lor foarte scazut de carbohidrati (3,45%) si foarte abundent in proteine si vitaminele din complexul B, contribuie la acest efect.Studiile au aratat ca ciupercile Champignon reduc nevoia de insulina pentru a regla glucoza din sange.
Ca si diabeticii, persoanele obeze pot manca ciuperci Champignon datorita senzatiei de satietate pe care acestea o confera si continutului lor caloric scazut (daca nu sunt prajite sau gatite cu ulei).
Unele studii sugereaza ca ciupercile proaspete pot avea un oarecare efect cancerigen din cauza continutului lor de agaritina, insa alte studii neaga acest lucru. Ca masura de preventie, cel mai bine este sa nu le servim crude, ci fripte la cuptor sau sotate cateva minute in putin unt cu patrunjel.
Ciupercile isi pastreaza gustul si aroma destul de bine daca sunt pastrate in conserve, la congelator si, mai ales, uscate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu