Crampe musculare, pleoape umflate dimineata, pofta de mancare crescuta sunt semne pe care le treci usor cu vederea, punandu-le pe seama unor dereglari trecatoare. Insa, ele pot ascunde diverse afectiuni, unele chiar grave. Iata cateva mesaje pe care cu toti le ignoram la un moment dat:
Mananci mult, dar slabesti?
Daca simptomul este insotit de semne precum nervozitate. iritabilitate, tulburari de somn, tremuraturi ale mainilor, ritm cardiac accelerat, diaree frecventa, transpiratie excesiva, ar fi bine sa verificati activitatea tiroidei si glicemia. Simptomele enumerate pot indica hipertiroidie sau diabet. Nivelul hormonilor si cel al glicemiei se masoara printr-o simpla analiza de sange.
Pofta de ceva sarat?
Inseamna ca organismul cauta o cale sa se elibereze de stres. Nevoia de a manca alimente sarate semnaleaza ca glandele suprarenale, care in momente de stres, anxietate sau frica pompeaza in sange adrenalina si alti hormoni, si-au epuizat temporar fortele si nu reusesc sa produca in cantitate suficienta hormonul care mentine sarea in corp. De aceea organismul iti cere sare. Incearca sa reduci anxietatea si nivelul de stres: plimbari in natura, intalniri cu prietenii, meditatie, sport s.a.
Crampe nocturne?
Crampele musculare nocturne sunt cel mai frecvent cauzate de lipsa sarurilor minerale (sodiu, calciu, potasiu) si a vitaminelor B (B1, B2, B6). Problema poate fi rezolvata cu o alimentatie echilibrata si reducerea consumului de alcool si tutun. De asemenea, este indicat sa se stopeze administrarea unor medicamente (diuretice, laxative, antiastmatice), dar numai medicul se poate pronunta in aceasta privinta.
Furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor?
Senzatia de furnicaturi la picioare indica o dereglare a neurotransmitatorilor de la nivelul creierului ori este semnul insuficientei venoase, al lipsei de calciu ori al anemiei. La nivelul mainilor, furnicaturile sunt semnul unei circulatii proaste. Daca pe langa furnicaturi apar simptome precum palpitatii si senzatie de picioare grele, ar fi bine sa te adresezi unui cardiolog. Polinevrita este o alta cauza a furnicaturilor persistente si difuze in brate sau picioare. Cauzele ei sunt diverse: diabet, maladii infectioase sau inflamatorii, abuzul de alcool. Consulta un neurolog daca furnicaturile nu dispar!
Gingii inflamate?
Ai gingiile rosii, umflate si sangereaza cand te speli pe dinti?
Poate fi o carenta de vitamina C sau K, o depunere excesiva de tartru sub gingie sau chiar o paradontoza. Aceasta din urma este o afectiune nedureroasa, dar care, netratata, avanseaza si duce la retragerea gingiilor, mobilitatea dintilor si in final, la pierderea lor. Programeaza-te la dentist: el isi va da seama daca modificarile aparute la nivelul gingiilor indica o boala paradontala sau o carenta de vitamine si iti va recomanda tratamentul adecvat.
Alte semnale:
- pete albe pe unghii: carenta de zinc
- pofta exagerata de dulciuri: carenta de crom
- matreata: carenta de acizi grasi esentiali (ii gasesti in peste, fructe de mare, uleiuri vegetale, nuci, seminte de dovleac)
- buze mereu crapate, fisuri la coltul gurii: deficienta de vitamine din grupa B (B-uri in spanac, ciuperci, nuci, fistic, seminte de floarea-soarelui, somon, lactate, oua, pui).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu