vineri, 22 iunie 2012

Despre vitamina D

D, vitamina soarelui. Expunerea regulata la soare permite celulelor pielii sa utilizeze razele ultraviolete B pentru a sintetiza vitamina D, care are mai multe avantaje pentru sanatatea ta. Iata cateva dintre cele mai importante. Acest nutrient esential se gaseste si in cateva alimente, precum ueliul de peste (macrou si somon) si galbenusul, si este folosit la fortificarea laptelui, a laptelui formula, a cerealelor si a unor sucuri. Carenta de vitamina D te duce direct pe lista pacientilor care sufera de boli ale oaselor si slabirea muschilor.


Ajuta intestinul sa absoarba nutrienti, inclusiv calciu si fosfor. Astfel, vei avea oase puternice si un sistem imunitar imbatabil. Vitamina D previne rahitismul. Osteomalacia, care cauzeaza slabiciunea sistemului muscular si fragilitatea oaselor, este extrem de raspandita in randul adultilor cu deficit de vitamina D, iar rahitismul este o deformare scheletica des intalnita in randul copiilor care nu au un aport suficient de vitamina D.

Asigura echilibrul calciului in organism, care previna osteoporoza si artrita.

Regleaza tensiunea arteriala, reduce stresul si tensiunea, atenueaza durerile/spasmele musculare, reduce infectiile respiratorii, influenteaza secretia de insulina, combate depresia, imbunatateste sanataea pielii (facand-o mai moale, puternica si neteda), protejeaza vasele de sange, scanzand astfel riscul aparitiei de boli cardiovasculare.

Strategii de mentinere a nivelului optim de vitamina D Petrece ceva timp in soare. Dermatologii iti vor spune sa te dai cu creme de protectie solara si, pe buna dreptate, cel mai mare risc este aparitia cancerului de piele. Cu toate acestea, expunerea la soare este cea mai buna modalitate de a-ti stabiliza nivelul de vitamina D din organism. Doar cateva minute de stat la soare sunt suficiente ca razele soarelui sa declanseze productia de vitamina D.

Poti lua si un supliment zilnic. Acum, regula cu vitamina soarelui este valabila, dar, in zilele reci ori iarna, razele nu mai sunt suficient de puternice pentru a produce reactia de care ai nevoie. Ce poti face? Sa iei un supliment de vitamina D pe zi.

Atentie la simptomele carentei. Acestea sunt: durere cronica, infectii frecvente, probleme gastrointestinale, depresie si oase slabe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu