miercuri, 30 ianuarie 2013

Divorturile anului, ajunse la cifre record

Nu este vorba despre divorturile mondene, sunt si ei tot oameni, deci este vorba despre divorturi in general. Intrebarea este: De ce esueaza tot mai multe casnicii si cum o puteti salva pe a voastra?
Cifrele de ultima ora sunt de-a dreptul inspaimantatoare ca nici nu-mi mai vine sa ma casatoresc(;))): in Europa o casnicie din trei sfarseste printr-un divort. Cele mai multe din aceste cupluri abandoneaza viata in doi, deja dupa 4 ani. Chiar si in Iasi in anul 2012, 700 de cupluri au divortat. De ce sunt divorturile inspaimantatoare?
Deoarece dupa moartea cuiva drag, divortul reprezinta cel mai traumatizant moment din viata unei persoane. Cine sufera mai mult dintre cei 2 parteneri?
Psihic, barbatii suporta mai greu despartirea (40% barbatii si 33% femeile), si tot pe ei ii incearca mai des dorinta de a se intoarce la fosta sotie: 16% au acest gand spre deosebire de numai 7% la femei. 90% dintre femei considera ca divortul a fost o decizie corecta. Insa 5% dintre femei cred ca a fost o greseala si 12% din barbati regreta despartirea. Indiferent de cine a cerut divortul, perioada urmatoare este cea mai dura pentru ambele parti. Dupa divort femeile asteapta mai mult pana sa se implice intr-o noua relatie iar 51% dintre femeile divortate nu intentioneaza sa se recasatoreasca si cu cat sunt mai inaintate in varsta cu atat hotararea lor e mai ferma. In total numai 35% dintre femei se gandesc la o noua casatorie, in vreme ce la barbati sunt 58%. Daca o casnicie inseamna munca si efort atunci amandoi trebuie sa se implice pentru ca visul fericirii pana la adanci batraneti sa se implineasca.
 Haideti sa vedem cateva din motivele ce au indemnat cuplurile sa ia hotararea de a se desparti:
  1. Principala problema este ca amandoi vor prea mult: Cuplurile au astazi asteptari atat de mari de la iubire si casnicie, incat cel mai marunt impas le creeaza indoieli profunde. Orice neintelegere sau cearta capata proportii de catastrofa. Specialistii remarca tot mai frecvent faptul ca partenerii cer prea mult unul de la celalalt si de la proiectul comun, numit"viitor". Casnicia trebuie sa le ofere totul: tandrete, intelegere si sprijin reciproc, grija, fidelitate si incredere. Daca relatia nu functioneaza in acest fel 100%, mai ales femeile resimt eventualele imperfectiuni ca pe o infrangere persoanala.
  2. Traiul cotidian sufoca iubirea: 54 % dintre cupluri explica despartirea lor definitiva prin afirmatia "ne-am departat unul de altul". Oamenii se lasa cuprinsi de panica, in loc sa demonstreze disponibilitatea necesara de a lupta pentru sudarea cuplului. In momentul cand partenerul ideal de odinioara nu se ridica la inaltimea exigentelor in viata conjugala de zi cu zi, celalalt reactioneaza cu frustrare si confuzie.
  3. Tot mai multe femei isi inseala sotul: motivul de divort plasat pe locul al doilea dupa motivul financiar. Aproximativ 41% dintre casnicii ajung la esec fiindca partenerul evadeaza fie si pentru o perioada scurta. O tendinta surprinzatoare: femeile nu se mai gasesc in postura de victime, numarul barbatilor inselati de partenerele lor este aproape egal cu al femeilor aflate in aceasta situatie.
  4. Bani, copii, probleme in patul conjugal: 81% dintre femeile divortate considera ca barbatul nu prea le-a ajutat la treburile gospodaresti, 50% considera ca barbatul era foarte dezordonat, insa din partea barbatilor doar 48% considera certurile gospodaresti drept un motiv de despartire, insa jumatate dintre barbati si-au criticat fostele sotii pentru dezordine. Cand vine vorba de cresterea copiilor, 67% dintre femei sunt nemultumite si reproseaza ca sotul s-a ocupat prea putin de copii. O femeie din 3 a avut nemultumiri pe tema banilor, ca s-au simtit dependente din punct de vedere financiar, 22% si-au acuzat sotul de zgarcenie iar 61% dintre femei si barbati si-au reprosat ca au fost prea cheltuitori. Se pare ca barbatii n-au invatat prea mult intre timp, de vreme ce jumatate dintre femei sunt de parere ca problema lor cea mai mare in patul conjugal a fost ca el nu era destul de afectuos.
Iata motivele despartirii in procente:

De ce ne-am despartit? Barbati Femei Total
Ne-am indepartat unul de altul 61% 50% 54%
Partenerul a fost infidel 37% 43% 41%
Ne-am certat intruna 35% 33% 34%
Am petrecut prea putin timp impreuna 37% 28% 31%
Monotonie cotidiana si plictiseala 35% 27% 30%
Prea putina libertate de miscare 21% 27% 25%
Partenerul era violent 5% 23% 16%
Partenerul a simtit ca i se limiteaza libertatea 20% 13% 15%
M-am indragostit de altcineva 11% 7% 9%
Partenerul nu dorea copil 2% 3% 3%
N-am putut avea copii 1% 1% 1%
Griji financiare: Barbati Femei
Partenerul era cheltuitor 62% 61%
Nu cadeam de acord asupra achizitiilor 30% 28%
Dependenta financiara 5% 32%
Partenerul era zgarcit 10% 22%
Certuri legate de educarea copiilor: Barbati Femei
Pareri divergente 81% 80%
Partenerul se ocupa prea putin de copil 42% 67%
Stres in gospodarie Barbati Femei
Partenerul ajuta prea putin 48% 81%
Partenerul era foarte dezordonat 50% 37%
Probleme in patul conjugal Barbati Femei
Partenerul nu era destul de afectuos 36% 47%
Plictiseala/rutina 34% 34%
Partenerul era prea activ 15% 36%
Partenerul avea foarte rar dorinta sa facem dragoste 49% 18%

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu