Reducand grasimile in timpul mesei, putem contribui la atingerea sau mentinerea greutatii dorite. Prea multa grasime ingrasa, in aceasta privinta, medicii si nutritionistii sunt de aceeasi parere. De exemplu 1 g de grasime are 9 kcal, prin comparatie 1 g de carbohidrati si 1 g de proteine au doar 4 kcal. Deci grasimea nu este lipsita de consecinte. Nimic nu produce atata energie si asta se traduce in calorii. Zilnic, printr-o hrana bogata in grasimi acumulam rapid, mai multe calorii decat consumam. Rezultatul este excesul de greutate iar cu aceasta se lupta aproximativ jumatate dintre adulti.
Insa grasimea nu este mereu ceea ce pare, nefiind intotdeauna nociva.
Grasimea este o componenta importanta a nutritiei. Membranele celulare au nevoie de grasime, creierul nostru se compune in proportie de 60% din grasime, iar grasimea participa la numeroase procese vitale din organismul nostru. Cine consuma pe o perioada de timp mai lunga prea putina grasime, deci mai putin de 25 g pe zi in cazul unui adult, va suferi un deficit de acizi grasi esentiali si de asemenea, de vitamine liposolubile.Important este sa evitam grasimile rele si sa le consumam pe cele bune in cantitatile recomandate pentru organismul nostru in functie de varsta, inaltime si greutate.Grasimea animala si cea vegetala nu se deosebesc in functie de densitate energetica, deoarece caloriile calculate pe gram sunt intotdeauna aceleasi, in schimb ele se deosebesc in functie de acizi. Grasimile animale contin preponderent acizi grasi saturati. Grasimile vegetale si cele din peste se compun mai ales din acizi grasi nesaturati. Acizii grasi simplu nesaturati (ulei de masline, ulei de arahide, ulei de rapita) si cei dublu si multiplu nesaturati (ulei de soia, ulei de porumb, ulei de floarea-soarelui, hering, somon, ton, macrou, ulei de in, ulei de nuca) au un efect benefic asupra vaselor si grasimilor din sange, asupra inimii si asupra sistemului de circulatie sanguina. Acizii grasi saturati, in schimb dauneaza vaselor si cresc nivelul lipidelor in sange. Deci este recomandat sa consumam intotdeauna grasimi care contin mai multi acizi grasi nesaturati. Exista si grasimi deosebit de perfide, acestea fiind grasimile ascunse. Deoarece grasimile nu sunt continute doar in unt si ulei, ci si in multe produse lactate, sortimente de branza, mezeluri, produse semipreparate si dulciuri, in cantitati foarte mari, absorbim adesea grasimile ascunse fara sa ne dam seama. Si acestea se depun pe solduri. Priviti si voi unde se ascund aceste elemente nocive, iar pentru urmatoarele cumparaturi optati pentru alternativele cu cat mai putina grasime. Iata o lista cu grasimile ascunse si alternative cu mai putina grasime:
ALTERNATIVE CU MAI PUTINA GRASIME (tabel 1) la alimentele din tabelul 2:
Produse lactate | Grasime |
Smantana degresata | 10 g |
Crema de branza 30% grasime | 9 g |
Ricotta 30% grasime | 8 g |
Brie 30% grasime | 13,5 g |
Branza pentru gatit 20% grasime | 6 g |
Branza de vaci 10% grasime | 3 g |
Preparate din carne si mezeluri | |
Biftec tartar | 3 g |
File de miel | 3 g |
Jambon | 6 g |
Mortadella cu carne de pui | 15 g |
Carne de vita in conservata | 6 g |
Jambon fiert fara margini de grasime | 3 g |
Piept de pui fara piele | 1 g |
Peste si fructe de mare | |
Somon de mare | 1 g |
Ton in suc propriu | 1 g |
Cambula | 1 g |
Cod | 0 g |
Pastrav afumat | 5 g |
Prajitura, inghetata, produse de patiserie, snacksuri | |
Popcorn cu sare | 4 g |
Sticksuri | 3 g |
Placinta cu mere din aluat cu drojdie | 3 g |
Rulada de biscuiti cu marmelada | 2 g |
Turta dulce | 7 g |
Chifle cu ciocolata din aluat cu drojdie | 10 g |
Cozonac cu stafide | 9 g |
Biscuiti sarati | 14 g |
Piscoturi | 5 g |
Produse semipreparate si de tip fast-food | |
Pizza Margherita congelata | 8 g |
Minestrone | 2 g |
Pizza turceasca cu salata | 4 g |
Preparate de uns pe paine | |
Marmelada | 0 g |
Miere | 0 g |
GRASIMI ASCUNSE (tabel 2):
Produse lactate | Grasimi ascunse |
Smantana grasa | 40 g |
Branza cu smantana 60% grasime | 31 g |
Mascarpone 80% grasime | 48 g |
Gouda 45% grasime | 26 g |
Brie 60% grasime | 33 g |
Branza dulce cu verdeata 40%grasime | 10 g |
Preparate din carne si mezeluri | |
Carne tocata de porc | 23 g |
Cotlet de miel | 35 g |
Salam | 33 g |
Mortadella | 33 g |
Caltabosi | 34 g |
Carnati | 29 g |
Friptura de pui cu piele | 18 g |
Peste si fructe de mare | |
Somon de crescatorie | 14 g |
Ton in ulei | 21 g |
Macrou | 12 g |
Hering | 18 g |
Burta de rechin | 24 g |
Prajitura, inghetata, produse de patiserie, snacksuri | |
Arahide prajite | 50 g |
Chipsuri | 40 g |
Prajitura cu unt | 17 g |
Tort cu crema de unt | 20 g |
Ciocolata | 40 g |
Cornulete cu ciocolata | 28 g |
Placinta cu nuca | 33 g |
Saleuri cu branza | 32 g |
Biscuiti cu unt | 11 g |
Produse semipreparate si de tip fast-food | |
Foietaj congelat cu spanac si branza | 14 g |
Tocana de mazare cu carnaciori | 6 g |
Cheeseburger | 12 g |
Preparate de uns pe paine | |
Crema de nuga cu alune si ciocolata | 31 g |
Unt de arahide | 50 g |
Foarte interesant articolul.. si folositor pentru majoritatea dintre noi..
RăspundețiȘtergereFelicitari
Multumim pentru apreciere ;)! Cred ca toata lumea ar trebui sa fie atenta la tot ce ii inconjoara si ce mananca.Nu mai putem avea incredere in nimic, totul este sa se vanda indiferent de consecintele negative ce vor urma (cauza-efect). Si cum nu ne putem feri de tot ce e rau trebuie sa ne gandim de multe ori inainte de a actiona. Macar sa alegem raul cel mai mic.
RăspundețiȘtergere