marți, 29 ianuarie 2013

Grasimea la microscop - grasimi ascunse, acizi grasi saturati si nesaturati

Reducand grasimile in timpul mesei, putem contribui la atingerea sau mentinerea greutatii dorite. Prea multa grasime ingrasa, in aceasta privinta, medicii si nutritionistii sunt de aceeasi parere. De exemplu 1 g de grasime are 9 kcal, prin comparatie 1 g de carbohidrati si 1 g de proteine au doar 4 kcal. Deci grasimea nu este lipsita de consecinte. Nimic nu produce atata energie si asta se traduce in calorii. Zilnic, printr-o hrana bogata in grasimi acumulam rapid, mai multe calorii decat consumam. Rezultatul este excesul de greutate iar cu aceasta se lupta aproximativ jumatate dintre adulti.
Insa grasimea nu este mereu ceea ce pare, nefiind intotdeauna nociva.
Grasimea este o componenta importanta a nutritiei. Membranele celulare au nevoie de grasime, creierul nostru se compune in proportie de 60% din grasime, iar grasimea participa la numeroase procese vitale din organismul nostru. Cine consuma pe o perioada de timp mai lunga prea putina grasime, deci mai putin de 25 g pe zi in cazul unui adult, va suferi un deficit de acizi grasi esentiali si de asemenea, de vitamine liposolubile.Important este sa evitam grasimile rele si sa le consumam pe cele bune in cantitatile recomandate pentru organismul nostru in functie de varsta, inaltime si greutate.
Grasimea animala si cea vegetala nu se deosebesc in functie de densitate energetica, deoarece caloriile calculate pe gram sunt intotdeauna aceleasi, in schimb ele se deosebesc in functie de acizi. Grasimile animale contin preponderent acizi grasi saturati. Grasimile vegetale si cele din peste se compun mai ales din acizi grasi nesaturati. Acizii grasi simplu nesaturati (ulei de masline, ulei de arahide, ulei de rapita) si cei dublu si multiplu nesaturati (ulei de soia, ulei de porumb, ulei de floarea-soarelui, hering, somon, ton, macrou, ulei de in, ulei de nuca) au un efect benefic asupra vaselor si grasimilor din sange, asupra inimii si asupra sistemului de circulatie sanguina. Acizii grasi saturati, in schimb dauneaza vaselor si cresc nivelul lipidelor in sange. Deci este recomandat sa consumam intotdeauna grasimi care contin mai multi acizi grasi nesaturati. Exista si grasimi deosebit de perfide, acestea fiind grasimile ascunse. Deoarece grasimile nu sunt continute doar in unt si ulei, ci si in multe produse lactate, sortimente de branza, mezeluri, produse semipreparate si dulciuri, in cantitati foarte mari, absorbim adesea grasimile ascunse fara sa ne dam seama. Si acestea se depun pe solduri. Priviti si voi unde se ascund aceste elemente nocive, iar pentru urmatoarele cumparaturi optati pentru alternativele cu cat mai putina grasime. Iata o lista cu grasimile ascunse si alternative cu mai putina grasime:
ALTERNATIVE CU MAI PUTINA GRASIME (tabel 1) la alimentele din tabelul 2:


 Produse lactate
 Grasime
 Smantana degresata
 10 g
 Crema de branza 30% grasime
 9 g
 Ricotta 30% grasime
 8 g
 Brie 30% grasime
 13,5 g
 Branza pentru gatit 20% grasime
 6 g
 Branza de vaci 10% grasime
 3 g
 Preparate din carne si mezeluri

 Biftec tartar
 3 g
 File de miel
 3 g
 Jambon
 6 g
 Mortadella cu carne de pui
 15 g
 Carne de vita in conservata
 6 g
 Jambon fiert fara margini de grasime
 3 g
 Piept de pui fara piele
 1 g
 Peste si fructe de mare

 Somon de mare
 1 g
 Ton in suc propriu
 1 g
 Cambula
 1 g
 Cod
 0 g
 Pastrav afumat
 5 g
 Prajitura, inghetata, produse de patiserie, snacksuri

 Popcorn cu sare
 4 g
 Sticksuri
 3 g
 Placinta cu mere din aluat cu drojdie
 3 g
 Rulada de biscuiti cu marmelada
 2 g
 Turta dulce
 7 g
 Chifle cu ciocolata din aluat cu drojdie
 10 g
 Cozonac cu stafide
 9 g
 Biscuiti sarati
 14 g
 Piscoturi
 5 g
Produse semipreparate si de tip fast-food

 Pizza Margherita congelata
 8 g
 Minestrone
 2 g
 Pizza turceasca cu salata
 4 g
 Preparate de uns pe paine

 Marmelada
 0 g
 Miere
 0 g


GRASIMI ASCUNSE (tabel 2):


 Produse lactate
 Grasimi ascunse
 Smantana grasa
 40 g
 Branza cu smantana 60% grasime
 31 g
 Mascarpone 80% grasime
 48 g
 Gouda 45% grasime
 26 g
 Brie 60% grasime
 33 g
 Branza dulce cu verdeata 40%grasime
 10 g
 Preparate din carne si mezeluri

 Carne tocata de porc
 23 g
 Cotlet de miel
 35 g
 Salam
 33 g
 Mortadella
 33 g
 Caltabosi
 34 g
 Carnati
 29 g
 Friptura de pui cu piele
 18 g
 Peste si fructe de mare

 Somon de crescatorie
 14 g
 Ton in ulei
 21 g
 Macrou
 12 g
 Hering
 18 g
 Burta de rechin
 24 g
 Prajitura, inghetata, produse de patiserie, snacksuri

 Arahide prajite
 50 g
 Chipsuri
 40 g
 Prajitura cu unt
 17 g
 Tort cu crema de unt
 20 g
 Ciocolata
 40 g
 Cornulete cu ciocolata
 28 g
 Placinta cu nuca
 33 g
 Saleuri cu branza
 32 g
 Biscuiti cu unt
 11 g
 Produse semipreparate si de tip fast-food

 Foietaj congelat cu spanac si branza
 14 g
 Tocana de mazare cu carnaciori
 6 g
 Cheeseburger
 12 g
 Preparate de uns pe paine

 Crema de nuga cu alune si ciocolata
 31 g
 Unt de arahide
 50 g

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul.. si folositor pentru majoritatea dintre noi..
    Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru apreciere ;)! Cred ca toata lumea ar trebui sa fie atenta la tot ce ii inconjoara si ce mananca.Nu mai putem avea incredere in nimic, totul este sa se vanda indiferent de consecintele negative ce vor urma (cauza-efect). Si cum nu ne putem feri de tot ce e rau trebuie sa ne gandim de multe ori inainte de a actiona. Macar sa alegem raul cel mai mic.

    RăspundețiȘtergere