vineri, 14 iunie 2013

Increderea, grija, esenta si felurile grijii - pot fi ele periculoase?

Cand ne ingrijim de un om, animal, chiar un obiect, ne concentram atentia asupra acestora. Acest lucru nu inseamna in mod obligatoriu ca grija vine din bunavointa, chiar daca conform experientelor grija reprezinta mai degraba un comportament pozitiv. Persoanei careia i se poarta de grija, de regula, ii pica bine, ii provoaca sentimente fizice si psihice pozitive, chiar daca se poate intampla ca grija excesiva, "supravegherea" sa fie o povara pentru persoana careia i se poarta de grija.
Felurile grijii:
De obicei grija este asociata cu dragostea si desigur nu suntem departe de esenta. In general, suntem atenti, ne ingrijim de cei pe care ii iubim. Dragostea reprezinta una dintre cele mai intensive, insa nu unica forma a ingrijirii.
Gingasia poate fi exprimata prin cuvinte, prin atingere fizica. La copiii mici putem vedea foarte clar, cu cat mai bine se dezvolta cei care au parte zilnic de gingasie, atentie si dragalasenie. Nici la adulti nu este altfel. La cel care ofera si primeste gingasie se elibereaza energiile de vindecare fizica si psihica. Lipsa totala a gingasiei un timp indelungat conduce la mizerie spirituala. Multe probleme emotionale pot fi explicate prin faptul ca persoana in cauza nu beneficiaza de suficienta atentie in copilarie. In cazul adultilor nu intotdeauna mediul este de vina, foarte multe persoane sunt incapabile sa semnaleze celor din jur ca au nevoie de atentie. Exista o relatie stransa intre lipsa de atentie din partea parintilor si comportamentul agresiv, predispozitia la criminalitate. Foarte multi copii devin agresivi, deoarece in acest mod doresc sa atraga atentia asupra lor, sa semnaleze in asemenea situatii dure ca au nevoie de mai multa atentie.
Atentia
Cea mai de baza manifestare a atentiei, a grijei este atunci cand il ascultam pe celalalt cu atentie. Adultii nu au suficient timp, posibilitate sa isi acorde reciproc atentie, sa disculte unii cu altii. In cazuri extreme se poate intampla (asa cum adesea vedem in filmele americane), ca in loc sa purtam o discutie unii cu altii, cu prietenii, mai degraba ne adresam psihologului, ca pentru bani buni, culcati pe o canapea, sa ne destainuim bucuriile, supararile. Este infricosatoare aceasta tendinta de a nu mai avea timp sa ne ascultam cu atentii unii pe altii. Este bine sa ne observam si pe noi insine, daca suntem capabili si avem rabdare sa-l ascultam pe celalalt cu atentie si rabdare, cand acesta doreste sa isi deschida inima.
Obligatia se poate manifesta pe multe planuri ale vietii. Putem fi obligati fata de profesie, politica, canalizandu-ne energia in aceasta directie. La un nivel mai inalt grija se poate manifesta si prin activitate caritativa, care adesea nu este remunerata si fara de care sistemul nostru social poate fi nefunctional. De regula, in cazul acestui tip de obligatie se manifesta grija cea mai putin lipsita de egoism. In cel mai bun caz grija nu este un proces unilateral. Este important sa percepem si sa intelegem semnalele celor care au nevoie de grija. Este la fel de important insa sa fim capabili sa semnalam mediului nostru daca nu avem parte de atentia si grija de care avem nevoie si care ne lipseste.
Lipsa grijii
Consecintele lipsei de grija, a neglijentei se pot cuantifica cel mai bine in comportamentul copiilor. Un exemplu cunoscut este fenomenul spitualizarii. Copiii care cresc intr-o institutie adesea sufera din lipsa grijii si dragostei personale. Ca urmare, viata lor sentimentala devine monotona, raman in urma in cursul dezvoltarii. Acest fenomen poate influenta si trasaturile fizice. Din pacate, conform statisticilor acestia au o speranta de viata mai redusa decat cei care cresc in sanul unei familii.
Insa si grija excesiva, continua poate fi solicitanta si daunatoare. Mamele care nu acorda libertate de miscare si posibilitatea de decizie copiilor, ferindu-i si de primejdii imaginare, le pot face mult rau. Adesea asemenea copii excesiv de protejati devin adulti anxiosi si nesiguri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu