miercuri, 12 iunie 2013

Cum alegem corect incaltamintea - sanatatea picioarelor este in joc

Aspectele legate de sanatatea picioarelor n-ar trebui sa ne fie indiferente, in caz contrar cifrele oferite de statistici ar fi aratat altfel. Concluzia statisticilor este: 82% dintre europeni poarta pantofi nepotriviti, 75% dintre barbati si 60% dintre femei poarta pantofi prea mari, iar 20% dintre femei si 12% dintre barbati poarta pantofi prea mici. Iata cateva recomandari pentru alegerea corecta a pantofilor:
1. Prea mari, prea mici, prea stramti
Urmarile nu pot fi trecute cu vederea: irigarea sanguina deficitara, pozitia incorecta a corpului, durerile de incheieturi si de spate. Scurtarea tendoanelor si ligamentelor sunt doar cateva din relele provocate de incaltamintea neadecvata. Si consecintele se vad in fiecare zi, inclusiv contractii musculare in zona maxilarelor si a capului. Statica trupului nostru, care se bazeaza pe picioare poate fi comparata cu o casa: daca fundatia nu corespunde/nu este solida, intreaga constructie incepe sa se clatine.
2. Secretul: forma adecvata
Si pantofii prea lungi sau prea lati creeaza probleme picioarelor. Cand isi cumpara incaltaminte, multi se orienteaza doar dupa marime, nu si dupa latime. Cand le place un model, chiar daca e prea ingust, cumpara pantofi cu un numar mai mare. Ortopezii avertizeaza: intr-un pantof prea lung, sunt impiedicate arcuirea si suspensia labelor. Piciorul nu-si mai gaseste niciun punct de sprijin si degetele se chircesc. Consecinta: picioarele se strang sau mersul nu mai este corect, ceea ce impovareaza articulatiile si favorizeaza deformarea (picioare strambe, platfus...).
3. Exercitii pentru picioare
Majoritatea acestor anomalii pot fi atenuate cu antrenament: alternand mersul pe varfuri cu cel pe calcaie, ridicand cu laba si degetele picioarelor o minge de pe sol, sfasiind cu degtele o bucata de hartie igienica si mergand, cat mai des, cu picioarele goale. La fel de importante sunt, insa, rabdarea la cumparare, masurarea picioarelor si sfatul persoanelor competente.
4. Degetele au nevoie de spatiul pentru rulare in timpul mersului, de aceea la varful pantofilor ar trebui sa existe un spatiu de un deget.
5. Alegeti pantofi cu talpa rigida, pentru ca acestia reduc presiunea asupra piciorului si articulatiilor.
Sfaturi pentru ingrijirea picioarelor:
· Spalati-va picioarele in fiecare zi, cu apa calduta si sapun.
· Verifica temperatura apei cu degetul.
· Lasa sa se usuce picioarele in mod natural.
· Schimba sosetele in fiecare zi.
· Picioarele uscate pot dezvolta fisuri care se pot transforma in rani.
· Hidrateaza-le in fiecare zi cu o lotiune de corp.
· Nu sta intr-o singura pozitie pentru mult timp.
· Stop fumat. Acesta scade fluxul de sange la picioarele tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu