marți, 4 iunie 2013

Ingrijirea animalelor de companie - ce trebuie sa stiti?

Animalele de companie ne fac viata mai placuta, ne iubesc si ne ocupa timpul liber si evident, ajung sa faca parte din familie. Cele mai des intalnite animale de companie sunt cainele si pisica. Cand aduceti in casa un pui de caine sau de pisica, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
1. Puiul trebuie hranit de sase ori pe zi, cu pauza de noapte nu mai lunga de 8 ore.
2. Incepand cu varsta de o luna si jumatate-doua luni, este indicat ca puiul sa fie obisnuit treptat cu scosul la plimbare, perierea si chiar spalarea.
3. Are nevoie de vitamine, acestea sunt vandute intr-o gama larga la farmaciile veterinare.
Animalele adulte, in schimb, trebuie hranite de 2 ori pe zi. Mereu trebuie sa aiba apa curata si proaspata si de asemenea sa fie periate si spalate cu detergenti speciali. Este obligatoriu sa li se curete urechile, cu un tampon de bumbac si cu diverse solutii procurate fie de la farmaciile veterinare fie de la cabinetele medicale de specialitate. La categoria animale de companie se incadreaza si hamsterii, porcusorii de Guineea si alte rozatoare, care necesita mai putine eforturi. In cusca lor speciala trebuie sa fie intotdeauna rumegus curat. Pentru a-i crea un cuib confortabil, puneti in cusca bucati de panza, carton sau hartie, iar hamsterul va faramita materialele si isi va construi din ele un cuib pe placul sau.  In ceea ce priveste produsele alimentare, rozatoarele sunt omnivore. Unicele suplimente la regimul alimentar ar trebui sa fie vitaminele A, E si D din ulei. Adaugati-le in hrana lichida, o data pe saptamana, cate o picatura pentru fiecare animal. Curatarea custii ar trebui sa fie facuta cel putin o data pe saptamana.
Dezinsectia si indepartarea mirosurilor se efectueaza cu solutie de 0,2% de clor diluat cel putin o data pe luna. Si, in final, ultimile animale de companie intalnite cel mai des, sunt pasarile.
Dintre pasari, cele mai raspandite animale de companie sunt papagalii si canarii. Pentru intretinerea lor vor fi necesare o colivie, vas pentru hrana, vas pentru apa, cuib si vas pentru scaldat. Pasarile de companie sunt hranite cu amestecuri speciale de cereale. Amestecul nu trebuie sa aiba mirosuri si semne de mucegai. Apa pentru pasari trebuie sa fie curata si mereu proaspata, iar colivia trebuie curatata zilnic. La fiecare trei luni, colivia urmeaza a fi spalata cu un burete folosind o solutie calda cu soda (3 linguri de soda la un litru de apa), dupa care se sterge bine, apoi se clateste cu infuzie de musetel sau salvie, dupa care iar se sterge bine. Cand faceti curat, aveti grija sa nu speriati pasarea, nu incercati sa o mangaiati, nu faceti niciun fel de miscari bruste si vorbiti bland.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu