miercuri, 5 iunie 2013

Sentimentele care ne imbolnvesc - gustul pregnant si bolile

In medicina europeana exista o impartire a alimentelor asemanatoare, in care yin este reprezentat de alimentele acide cu pH mai mic de 7 (paine alba, carne, peste, alcool, legume, bauturi carbogazoase, alune, zahar si lactate), iar yang de alimentele alcaline, bazice, cu pH mai mare decat 7 (fructe, sparanghel, vegetale, piper cayenne, avocado, pepene, migdale si alge).
Fluxul qi (energia) e intrerupt, dualitatea yin-yang e dezechilibrata, sentimentele sunt prea puternice, pe scurt acestea sunt cauzele bolilor. Energia consumata in fiecare zi se recupereaza prin odihna, alimentatie si tehnici energetice.
Cand nu exista un echilibru yin-yang (in cazul suprasolicitarii fizice si intelectuale indelungate, echilibrarea nu se mai face atat de simplu), apar bolile. Daca energiile dinspre inima sunt dezechilibrate, perturbarea afecteaza negativ plamanii, iar daca plamanii sunt afectati, apar tulburari energetice si celulare la nivelul ficatului si tot asa.
Minciuna lasa urme, un principiu moral universal valabil. Medicina chineza o explica energetic si arata ca imbolnavirea poate fi si fizica, nu numai spirituala. Minciuna, gandurile urate, faptele rele emit anumite semnale subtile, care perturba fluxul energetic al fiecaruia dintre noi. In timp apar tensiuni si blocaje, afectand organele. Iata cum ne imbolnavesc sentimentele:
- furia afecteaza ficatul
- bucuria duce la imbolnavirea inimii
- ingrijorarea slabeste splina
- teama si spaima aduc prejudicii grave rinichilor
- tristetea si suferinta sufleteasca imbolnavesc plamanii.
Dar si gustul intens aduce boala, pentru ca acest simt este direct legat de anumite parti, organe, functii ale organismului. Iata cum poate afecta fiecare gust in parte:
  • Amar (inima, sange, fluidele corpului): in exces, duce la consumul excesiv al fluidelor si la dereglarea inimii, instalandu-se astfel bolile cardiovasculare.
  • Acru (ficat, tendoane): in exces, acesta afecteaza rapid ficatul si articulatiile.
  • Sarat (rinichi, oase): toata lumea stie ca prea multa sare in alimentatie duce la dereglarea functiei rinichilor si la boli ale oaselor si articulatiilor.
  • Dulce (splina, muschi): in exces, dulcele atrage boli ale sistemului digestiv, ale sangelui (splina este un filtru al globulelor rosii) si ale tractului intestinal.
Chinezii spun ca energia hranei este sursa principala a fortei noastre vitale. Asadar, sanatatea organismului depinde de echilibrul energetic al alimentatiei. Progresul si suprapopularea planetei au dus incet, incet spre dezechilibrarea organismului uman, care a devenit de la poluare la droguri, de la stres la cultivarea industriala a cerealelor, de la prepararea moderna a hranei la folosirea medicamentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu