Cam 5 persoane din 100 sufera de migrena, una dintre durerile de cap recurente, care apar sub doua forme: migrena obisnuita, cand este vorba numai de durere de cap, si migrena clasica, in care durerea de cap este insotita de unele simptome alarmante, care insa nu sunt periculoase. Migrena clasica incepe cu o avertizare adeseori imediat dupa trezire, ca urmeaza sa se produca o criza. Avertizarea ia de multe ori forma unor puncte luminoase sau linii in zig-zag in fata ochilor. Suferindul poate apoi sa simta amorteala sau furnicaturi pe fata, pe mana sau pe picior. Poate sa apara o usoara dificultate in vorbire, iar simptomele pot sa se extinda treptat in tot corpul. Dupa o vreme, aceste simptome dispar si sunt urmate de o durere de cap intensa, vibranta. Uneori sunt insotite de greturi si varsaturi. Migrena poate dura de la cateva ore la cateva zile, iar crizele pot sa apara si de 2-3 ori pe saptamana.
Crizele sunt provocate de suprasolicitare fizica sau de stres, de consum de alcool sau de anumite alimente, printre care ciocolata, branza si citricele. Durerea de cap este provocata de contractia si dilatarea arterelor care transporta sangele spre una dintre partile capului. Orice durere de cap puternica, prelungita si repetata trebuie adusa al cunostinta medicului. Daca diagnosticul este migrena, medicul va poate prescrie medicamente speciale, dintre care unele previn crizele daca sunt luate cu regularitate, iar altele trebuie luate in momentul declansarii crizei.In timpul unei crize de migrena, persoana in cauza trebuie sa stea intins intr-o camera intunecoasa si sa se odihneasca. In caz de prelungire a crizei, mancati numai alimente usoare, neutre, pentru a reduce riscul de voma.
Femeile sunt mai adesea victime ale migrenelor decat barbatii. Crizele pot fi provocate de pastile contraceptive. Crizele se raresc si slabesc in intensitate pe masura ce suferindul inainteaza in varsta si uneori dispar cu totul spre sfarsitul varstei mijlocii, iar la femei, odata cu menopauza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu