La fel ca si varza, a carei miniatura este, si ca si celelalte legume crucifere, varza de Bruxelles contine o sursa pretioasa de fibre alimentare, bioflavonoide si compusi ai nitrogenului numiti indoli, care reduc riscul unor cancere. Varza de Bruxelles contine de asemenea multa vitamina C si beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A. Unicul dezavantaj este ca la fel ca varza, ea poate produce neplacute gaze intestinale.
Varza de Bruxelles poate oferi protectie impotriva unor tipuri de cancer de san, care se spune ca au legatura cu un nivel crescut al hormonului estrogen. Indolii pe care ii contine varza de Bruxelles stimuleaza ficatul, care la randul sau descompune hormonul. Experimente care au avut loc in SUA sugereaza ca, daca se accelereaza metabolismul estrogenului si se grabeste eliminarea sa din organism, mai putin de jumatate din el ramane disponibil pentru a hrani tumoarea maligna care este dependenta de el. Se considera ca femeile care metabolizeaza rapid estrogenul au un risc mai mic de a contracta cancer de san sau de uter, iar acolo unde deja exista aceste cancere, este posibil, desi nu inca dovedit, ca indolii vegetali sa le inhibe raspandirea in alte parti ale corpului. Totusi, daca varza de Bruxelles este fiarta mult timp, indolii pot trece in apa de fiert, fapt ce reduce si eficacitatea multor vitamine, de aceea este mai bine ca ea sa fie gatita usor sau consumata sub forma de suc proaspat. Deoarece prevenirea si tratarea cancerului de colon si de stomac presupune consumarea unor cantitati mari de alimente pe baza de amidon, precum si de fibre si legume, exista speculatii ca legumele crucifere, ce contin atat fibre cat si indoli, pot fi si ele utile la prevenirea acestor forme de cancer. Cercetari din SUA sugereaza ca un nivel scazut de folat in sange (varza de Bruxelles fiind o buna furnizoare a acestuia) poate predispune la cancer de plamani, facand ca celulele plamanilor sa fie mai vulnerabile la formarea rumorilor. Astfel, consumand varza de Bruxelles, o buna sursa a acestui nutrient, va veti proteja intrucatva si impotriva cancerului de plamani.
Cum se gateste corect?
Alegeti verze mici, tari, de un verde intens, cu frunze stransa una in alta si fara pete de galben. Daca sunt batrane si rasfirate, ele au un miros sulfuros neplacut si gatite vor fi spongioase si vor avea un gust amarui. Verzele de Bruxelles se pastreaza in frigider timp de cateva zile, fara sa putrezeasca, daca nu sunt spalate si daca se indeparteaza frunzele exterioare. Clatiti-le si, pentru a va asigura ca sunt uniform gatite si nu doar moi pe dinafara si tari in mijloc, faceti-le o mica cruce la baza. Verzele de Bruxelles trebuie gatite cat mai repede cu putinta in apa care fierbe la foc iute, intr-o cratita neacoperita. In cazul in care cratita este acoperita cu un capac, se poate acumula gaze sulfuroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu