Macesele sunt un depozit de vitamine, in special de vitamina C, care fortifica sistemul imunitar slabit si te apara de virozele si racelile sezoniere. Macesele sunt vasodilatatoare (eficiente in boli de inima, fiindca normalizeaza circulatia sangvina), diuretice (utile in afectiuni renale), antiinflamatoare (folosite in tratarea inflamatiilor interne si a ranilor de la suprafata pielii), antitoxice (te scapa de viermi intestinali, indigestie, intoxicatie, constipatie), regenerante hepatice (stimuleaza activitatea bilei si a ficatului), antireumatice (scad durerile reumatice, cresc rezistenta la frig).
Mediul poluat in care traim, de la gazele toxice din atmosfera pana la chimicalele din cosmetice si produsele de ingrijire a casei, precum si alimentatia dezechilibrata prin lipsa vitaminelor si mineralelor, ne incarca de toxine. O buna metoda de a scapa de ele si in acelasi timp, de a intari organismul si a-l pregati pentru anotimpul schimbator este cura cu macese. Ia o portie sanatoasa de bobite la fiecare masa principala, timp de o saptamana.
Macesele combat constipatia, principala sursa de autointoxicare, responsabila cu starile de oboseala accentuata, migrena, iritabilitate, senzatie de greata, dureri osoase si regleaza tranzitul intestinal, facand posibila absorbtia echilibrata a nutrientilor.
Nu doar sistemul digestiv va beneficia de proprietatile detoxifiante ale maceselor, ci si pielea, care va capata fermitate, macesele avand actiune de regenerare in profunzimea structurilor cutanate. Extern, tenul radiaza de prospetime si aspectul gras dispare daca o data pe saptamana aplici o masca din pulpa de macese amestecata cu miere pe care o lasi sa actioneze timp de 15 minute, apoi clatesti cu apa calda si la final cu apa rece.
Virtutile terapeutice ale maceselor, fiind considerate medicamente universale in Roma Antica. Fructele sunt in primul rand tonice, avand proprietatea de a fortifica organismul si de a trata anemiile. Ca efectul sa fie cel scontat, tratamentul naturist trebuie sa fie de lunga durata.
Pentru vitaminizarea si intarirea sistemului imunitar, prepara un sirop de macese:
- pune 100 g pulpa de macese in 500 ml de apa clocotita, apoi lasa la macerat peste noapte si a doua zi adauga un borcan de miere sau 500 g de zahar brut de trestie, amestecand usor la foc mic. Pastreaza siropul in borcane inchise ermetic. Consuma zilnic cate 2 lingurite de sirop.
Consumati ceai de macese (2 linguri de fructe la 500 ml de apa clocotita) pentru normalizarea circulatiei sangvine si in afectiuni precum arterita, ateroscleroza si hipertensiune.